Frakt 59 kr / Snabb leverans / Personlig Service

TVÅLTEKNIK: Column Pour med E-kolv eller PET-flaska

|20/02, 2022

TVÅLTEKNIK: Column Pour med E-kolv eller PET-flaska

Har du, precis som vi fastnat för alla roliga tvåltekniker? 
Det ser så avancerat och läckert ut, men är i själva verket busenkelt!

Till den här tekniken, som heter Column Pour, behöver du antingen en E-kolv eller en PET-flaska som du skär av botten på och ställer upp och ned i din önskade tvålform.


De olika alternativen ger lite olika resultat. En petflaska blir mer som en blomma medan tvålen i det här blogginlägget är skapad med en E-kolv. Du hittar E-kolven här >>

Du behöver också bägare att blanda de olika färgerna på tvålen med. Vi rekommenderar måttkannor med lång pip (passar bra om du älskar att testa olika tekniker) eller glasbägare av kemikalie- & värmetåligt borosilikatglas för detta ändamål.

För att hinna med att hälla din tvålsmet innan den stelnar så rekommenderar vi ett tvålrecept som är tillåtande för denna tvålmetod. Du hittar receptet under videon i detta inlägg.





  FAS %
INGREDIENS
MÄNGD
  VATTEN & LUT
  10%
Natriumhydroxid 
150 g
  20 %
Vatten
300 g


 OLJOR & FETTER
 21%
Kokosolja EKO 
314 g
 49 %
Olivolja extra virgin EKO
734 g

Eterisk olja eller doft*
9 g

Natriumlaktat
 2 msk


TILLSATSER (MICA  &  LEROR)
Micapulver / Aktivt kol (valfritt)
1/2 krm / uppdelad tvålsmet
Lera (valfritt)
1 msk lera + 2 msk vatten / uppdelad tvålsmet



 FÖRSLAG PÅ FÄRGSÄTTNING: Aktivt kol >>  Kaolin vit lera >>  Rosa lera >>



*Tänk på att doftoljor ger betydligt starkare doft än eteriska oljor, du kan därför minska ner något på mängden doftolja.

**Vattenmängden i det här receptet är ganska hög vilket är bra för denna metod då tvålen inte spårar (tjocknar) så snabbt. Detta gör att du behöver vänta minst 48h på att ta ut tvålen ur formen för bästa resultat. Har du svårt att vänta rekommenderar vi att du använder natriumlaktat i din tvål, som gör den enklare att ta ur formen snabbare.


GÖR SÅ HÄR:

Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.

Väg upp den rumstempererade kokosoljan och olivoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Behållaren ska rymma minst dubbelt så mycket som mängden tvålsmet, och det är en fördel om den är relativt hög och smal, då du ska undvika att mixa in luft i smeten.

Vi brukar använda oss av måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieglas som tål den värme luten utvecklar.

 

Väg upp tillsatserna (Du kan också skippa tillsatserna och göra en ren Bastilletvål utan doft).

Väg upp vattnet i en värmetålig bägare.

Väg upp luten i en kemikalietålig bägare (EJ METALL, rostfritt stål går bra. Använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex. en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i några minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite.

Häll nu den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta kokosoljan helt. (Du kan också smälta kokosoljan redan i första steget om du tycker det är enklare, den smälter redan vid 25 grader.)

När allt har smält har blandningen en temperatur på 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål.

Mixa med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med mixerhuvudet utan att köra mixern, för att ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort, du vill ha en så kallad "light trace" (som filmmjölk) när du använder denna teknik.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa.

Nu är det dags att dela upp tvålsmeten och röra ner leror/micapulver noga med t.ex. en slickepott. Vi föredrar att använda 3 olika färger till denna teknik, är du nybörjare kan du starta med två, det blir lika häftigt!

Ställ ned E-kolven eller PET-flaskan upp och ned i din tvålform. Häll sedan de olika tvålsmetarna på toppen av E-kolven / PET-flaskan om vartannat.

Nu ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex. med lite bakplåtspapper och sedan en oöm kökshandduk, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 48 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex. muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning.

Tillverkningsbehållare: Vi brukar använda oss av 3-liters måttkannor i laboratorieglas som tål den värme luten utvecklar.